検索したい科目/教員名/キーワードを入力し「検索開始」ボタンをクリックしてください。
※教員名では姓と名の間に1文字スペースを入れて、検索してください。
平成28年度以降入学者 | 英語2 (地理) | ||||
---|---|---|---|---|---|
平成27年度以前入学者 | 英語2 | ||||
教員名 | マリッカール,アブドゥル | ||||
単位数 | 1 | 学年 | 1 | 開講区分 | 文理学部 |
科目群 | 外国語科目 | ||||
学期 | 後期 | 履修区分 | 選択 |
授業テーマ | 「生きた」英語によるコミュニケーション |
---|---|
授業のねらい・到達目標 | 「英語2」は、聞く・話すという、音声言語としてのコミュニケーション能力を培うことを目標としています。母国語習得過程を振り返っても十分理解できるように、言語は思ったり感じたりすることを話し、これを聞いて理解するものとして発達してきました。英語によく耳を傾け、おおよその内容を理解できるようになること、自分が相手に伝えようとすることを英語で即座に表現できること、そうしたコミュニケーション能力を高めていくことがこの授業のねらいです。 |
授業の方法 | 「英語2」は、ネイティヴ・スピーカーの教員および一部のクラスでは日本人教員が担当します。言語の基本的なメディアである、音声によるコミュニケーションを中心に授業を行います。文字という視覚に頼りがちな傾向を改め、「生きた英語」に触れながら、十分な音声によるコミュニケーションが行える能力を養うよう授業を行ないます。この授業で最も大切なことは、毎時間、教員の「生きた英語」に接することです。学生諸君の積極的な授業参加が望まれます。臆することなく、積極的に参加すれば、得るものが大きい授業です。 |
履修条件 | ①英語習熟度別クラス分けテストを受け、その結果により振り分けられたクラスで履修すること。 ②英語習熟度別クラス分けテスト未受験の者は、外国語教育センターで振り分けられたクラスで履修すること。振り分けられたクラス以外での履修はできません。 ③同一教員・同一時限で前期の「英語1」と対にして履修すること。 ④卒業に必要な外国語科目として「英語」を選択した場合、必ずこの科目を履修すること。 |
事前学修・事後学修,授業計画コメント | This class is coordinated with English 1 and students will continue to develop their communication skills acquired in the spring semester. Students are required to spend at least an hour per week studying the directions for exercises given in the textbook, listen to the CD in the textbook and do the follow-up exercises to improve their English listening and speaking skills. |
授業計画 | |
---|---|
1 |
Students write and present to the class what they did during their summer vacation. Question and answer session in class. Preparation - Students read pages 35-38 |
2 |
Good Habits and Bad Habits - short conversation, vocabulary, fill in the blanks and practice the dialogue Preparation -Homework assignment - do the crossword puzzle on page 35 |
3 |
Good Habits and Bad Habits continued - asking for more information and conversation practice Preparation - Students practice the dialogue at home |
4 |
Review - Units 1-4 Preparation - Students read pages 42-49 |
5 |
Summer and Fun - warm-up vocabulary, dialogue, check your understanding Preparation - Students read pages 50-52 |
6 |
Summer and Fun continued - asking for more information, grammar check, conversation practice Preparation -Students read pages 53-55 |
7 |
Here and There - fill in the blanks, vocabulary building and dialogue Preparation - Homework assignment - fill in the blanks |
8 |
Here and There continued - conversation check, asking for more information, grammar check, conversation practice Preparation - Homework assignment - do the crossword puzzle on pg. 56 |
9 |
Giving and Receiving - warm-up. vocabulary, dialogue, check your understanding Preparation -Homework assignment - do the crossword puzzle on page 62 |
10 |
Giving and Receiving continued - conversation check, asking for more information and conversation practice Preparation - Practice the dialogue on page 63 |
11 |
Parties and Fashion - vocabulary, dialogue, asking for more information Preparation - Homework - Complete the conversation by matching the questions and the responses |
12 |
Parties and Fashion continued - grammar check, adjectives to describe clothing, conversation practice Preparation - Review units covered in the semester to prepare for the test |
13 | In-class test |
14 |
Review Units 5-8 Preparation - Read pages 78-85 |
15 | Summary and Review |
その他 | |
---|---|
教科書 | 『Student Teacher: Introductory English for Education Majors (Susan Williams and Vivian Morooka)』 Nan`un-do 2014年 |
参考書 | Never mind making mistakes in class.You will gain a great sense of accomplishment through this challenging but enjoyable course. I think you will enjoy this class and have fun using English for communication. Students are required to bring an English-English dictionary to class. |
成績評価の方法及び基準 | 平常点(20%)、授業内テスト(60%)、授業参画度(20%) Students who are frequently absent or late will not receive credit for the course. |
オフィスアワー | Please come to the teachers` lounge before class or speak to me after class in the classroom on Mondays. |
備考 | The above class schedule and speed will be adjusted depending on the students` performance in class. |